Sedíte u rozpáleného krbu a za oknem vidíte padat první sníh? Přepadla vás lyžařská euforie a už se nemůžete dočkat první jízdy? Zavřete oči. Na co myslíte? Čerstvý sníh, skvěle upravená sjezdovka a váš první letošní oblouk? Oblouk, do kterého se nebojíte pořádně šlápnout. Hrana lyže se v oblouku pořádně zařízne, vy se téměř „položíte na svah“ a necháte pracovat lyže za vás. Najednou se cítíte jako opravdový závodník, který má na svahu co ukázat.

Jako závodník se můžete cítit po každé jízdě. Základem je kvalitní broušení a voskování lyží. Nezáleží na tom, jestli jste profesionální lyžař nebo začátečník, ale věřte nám, kvalitně provedený servis poznáte. Díky dobře provedenému servisu si jízdu na lyžích užijete dvakrát tolik. Zajistí vám:

  • absolutní kontrolu nad lyží bez ohledu na podmínky,
  • nepřekvapí vás náhlé ledové plochy ani hroudy sněhu,
  • budete se neustále zlepšovat a ve stylu jízdy uvidíte značný pokrok
  • pravidelná péče o lyže prodlouží jejich životnost.

U nás pečujeme o každé lyže jako o vlastní. Dbáme na to, aby nejen nové lyže, ale i lyže v půjčovně či na našich testovacích akcích byly vždy dobře připraveny. Jejich stav kontrolujeme před každým použitím. Zkrátka se snažíme o to, abyste měli z lyžování vždy ten nejlepší pocit.

Jak brousit lyže a jaké jsou způsoby broušení?

Existují dva způsoby broušení lyží – strojové a ruční. Někteří se přiklánějí ke strojovému broušení. Problém tohoto způsobu broušení je v tom, že stroj není tak přesný a ubírá mnohem více materiálu než člověk, který dělá servis ručně. Může se stát i to, že každá lyže bude jinak ztupená a bude potřebovat speciální péči. Hmatem naší ruky dokážeme hranu mnohem lépe a detailněji kontrolovat. Proto tedy u nás veškeré lyže servisujeme pouze ručně. Máme tak jistotu, že lyže nabrousíme do maximální ostrosti na všech potřebných místech a zároveň vám ubíráme co nejméně materiálu z hrany. Lyže vám tedy vydrží mnohem déle než při servisu na stroji.

Co ovlivňuje úhel broušení a proč se na něj soustředit?

Podle stylu vaší jízdy volíme úhel, pod kterým budeme vaše lyže brousit. Úhel broušení ovlivňuje ostrost lyže a tím možnost „smýkání“. Smýkáním se vyznačuje technika klasického lyžování, ale občas se bez něj neobejde ani zkušený lyžař. Úhel broušení se ideálně pohybuje mezi 87-89 °.

  • Úhel 87 ° volíme pro zkušené lyžaře, kteří si užívají vyloženě carvingovou jízdu a v oblouku nepotřebují smýkat. Hrany lyže jsou ostré a lépe se zaříznou. Oblouk je ve výsledku velmi čistý.
  • Úhel 89 ° je spíše pro lyžaře, kteří při své jízdě potřebují hodně smýkat. Hrana se bude zařezávat minimálně.
  • Zlatá střední cesta je úhel 88 ° a je využíván pro většinu klasických lyžařů. Hrana se bude do terénu dobře zařezávat, ale zároveň při tomto úhlu bude možné rychle přejít na smýkání.

Proč servisovat nové lyže?

Dopřáli jste si k Vánocům nové lyže? Chystáte se je hned další den vzít na svah vyzkoušet? Chápeme. I my jsme vždy nedočkaví vyzkoušet něco nového. Myslete však na to, že i nové lyže po přebroušení pojedou mnohem lépe a vy budete z jízdy ještě víc nadšení. U nových lyžích je potřeba zaměřit se na vznik grotu. Grot je otřep na okraji hrany, který poznáte i na omak. Působí ostřeji, ale ve skutečnosti se z hrany brzy sundá a zůstane pod ním jen tupá hrana. A to bez ohledu na výrobce lyží. Se vznikem grotu se potýkají všechny lyže ať už vyjedou z jakékoliv továrny. My pro vás samozřejmě nabízíme před koupí možnost ručního přebroušení, abyste dostali lyže opravdu tak, jak očekáváte.

Proč je důležitý způsob nanesení vosku?

Vyrážíte na svah a ptáte se: „Jaký zvolit vosk?“. Sjezdové lyže nejsou běžky, u kterých se vosk vždy přizpůsobuje typu sněhu – mokrý, prašan, zledovatělý. Ano, pokud víte dopředu, jaký bude sníh, proč se mu nepřizpůsobit. Velmi důležitý je ale způsob jeho nanesení. Ačkoliv se může zdát, že skluznice je hladká, není tomu tak. Každá skluznice má určitou strukturu. Představit si ji můžete jako póry na pokožce, do kterých se vpije pleťovým krém. Podobně se do skluznice dostane i vosk. Nejen závodníkům, ale i nám se proto osvědčilo skluznici před voskováním tzv. rozkartáčovat a následně vosk tepelně zažehlit. Tímto způsobem se vosk dostane do všech koutů skluznice, lépe se vpije a vydrží déle. Kromě toho na konci voskování skluznici také vždy vyleštíme, aby lyže dobře klouzala a nezadrhávala se.

Jak často lyže servisovat?

Pravidelná péče o lyže je důležitá, ale nic se nemá přehánět. Nelze říct: „Brousit choďte po každé zimní dovolené nebo po každé sezóně“. Hodně zde záleží na stylu vaší jízdy i na tom, jak často lyžujete. Pokud se řadíte mezi lyžaře, kteří více smýkají a brzdí přes hrany, nejspíše budete potřebovat servis častěji. Obecně ale doporučujeme držet se tohoto pravidla: „V okamžiku, kdy přestanou být lyže ostré nebo přestanou držet na sněhu, vyražte do servisu.“ A samozřejmě budeme rádi, když vyrazíte do toho našeho.

Proti opotřebení vašich lyží můžete bojovat i sami. Jaké jsou naše tipy?

  1. Hrany a skluznice lyží po každém lyžování vysušte bavlněným hadříkem. Zabráníte korozi.
  2. Pokud se nechystáte na lyže hned druhý den, dejte jim čas na vysušení. Rozdělte je tak, aby se skluznice nedotýkaly a opřete skluznicí ven.
  3. Neoklepávejte lyže od sněhu o sebe. Vyvarujete se již známým grotům (otřepům).
  4. Neskladujte lyže dlouhodobě v obalu na lyže ani v příliš vlhkém prostředí. Zabráníte rezivění.
  5. Pro nošení i dlouhodobé uskladnění používejte pásky na lyže. Pásky upevněte na špičce a na patě v místech, kde se hrany lyží dotýkají. Lyže o sebe nebudou narážet a tím se eliminuje možnost poškrábání.

Ať už tedy lyžujete každý víkend a potřebujete mít vaše vybavení často perfektně připravené nebo je pro vás návštěva servisu jen občasnou záležitostí, budeme rádi, když vás budeme moct přesvědčit o tom, že to u nás se servisem lyží myslíme opravdu vážně.

A pokud se nás potřebujete na cokoliv zeptat, jsme samozřejmě k dispozici.
Tým Satrapa ski

0
    0
    KOŠÍK
    Košík je prázdnýPokračovat v nákupu